Selecteer een pagina

Boek

Wat een goede tekst!

Boek: Wat een goede tekst!

Gids voor schrijven in tien genres voor het basisonderwijs

Uit diverse onderzoeken blijkt dat veel kinderen in het Nederlandse basisonderwijs niet goed genoeg teksten leren schrijven. Degenen die dat wel leren, hebben een streepje voor in hun vervolgonderwijs en kunnen er ook later, in hun werk, in de maatschappij en in hun persoonlijke leven, profijt van hebben.

Goed teksten leren schrijven omvat veel meer dan een tekst leren schrijven zonder fouten in spelling en interpunctie. Een goede goede tekst is een tekst die op een passende of verrassende manier zijn doel bereikt. Dat heeft te maken met de structuur van de tekst, de gebruikte toon, de woordkeus, goed lopende zinnen en de leesbaarheid. Een goede tekst spreekt je aan, raakt je, is nuttig of informatief.

Er zijn diverse categorieën teksten met overeenkomstige doelen en tekstkenmerken, ook wel genres genoemd. Voor goed schrijfonderwijs is het nodig dat leerkrachten kennis hebben van veelvoorkomende genres. Wat kenmerkt een boeiend verhaal, een krachtig betoog of een helder verslag? Waar focus je als leerkracht op in je instructies en in de schrijfopdracht, bij het bespreken van de teksten en in je feedback?

Het boek ‘Wat een goede tekst!’ is een praktische gids voor leerkrachten in het basisonderwijs om wegwijs te worden in belangrijke genres en een hulpmiddel bij de vormgeving van goed schrijfonderwijs. Het boek biedt overzichten van tekstkenmerken en criteria per genre, beschrijvingen van hoe kinderen zich daarin kunnen ontwikkelen, beknopte informatie over didactiek en voorbeelden van schrijfopdrachten. Wil je meer lezen over didactiek? Lees dan het boek ‘Iedereen kan leren schrijven’ van Suzanne van Norden.

Wat een goede tekst!
Petra de Lint

Petra de Lint

Petra is leerkracht in het basisonderwijs en is ook opgeleid in de communicatiewetenschappen en journalistiek. Ze heeft allerlei teksten geschreven voor verschillende media en doelgroepen en werkte mee aan een taal- en begrijpend leesmethode. Bij Querido volgde ze een cursus creatief schrijven.

Suzanne van Norden

Suzanne van Norden

Suzanne is auteur van ‘Iedereen kan leren schrijven’ en andere boeken over taal- en schrijfonderwijs. Op de gelijknamige website houdt zij een blog bij over schrijven. Ze is consulent/trainer in het basisonderwijs.

Wat een goede tekst!

‘Wat een goede tekst!’

Gids voor schrijven in tien genres
voor het basis onderwijs

Het boek is een uitgave van uitgeverij Boom.